kolmapäev, juuni 16, 2010

Alternatiivne majandussüsteem (tööpealkiri)

Ma olen aprilli lõpust saati kirja pannud kõik asjad ja "teenused", mis vahetavad minu ja teiste inimeste vahel omanikku, ilma et asjasse raha segatud oleks. Omamoodi naturaalmajandus. Ma arvan, et teen kogu selle arvepidamise baasil näituse, võibolla siis, kui aasta möödas on. Aga võibolla varem. Korraks tuli pähe, et oleks võinud seda Linnagaleriisse järgmise aasta rahateemaliste näituseprojektide konkursile saata, aga jäin selle mõttega mõnevõrra hiljaks. Allpool on toodud aprilli ja mai aktiva ning passiva, + tähistab seda, mida olen saanud ja - seda, mida olen andnud. Esialgu esinevad inimesed initsiaalidega, nagu siin tavaliselt.
Ja mis puudutab tavapärasemat majandussüsteemi, siis EPl-i fotolavastus meeldis neile niivõrd, et seda soovitati Inimõiguste Keskuse plakatist.
Aga nüüd -- minu alternatiivmajanduslik süsteem. Piloot.

Aprill 2010
- 1 röster, mis kõrvetab saiale Lenini ja Jeesuse portreesid, osa installatsioonist "Holy Toast" (2008), duplikaat (E-le)
+ 5 paari Siidilabori kõrvarõngaid (E-lt)
- 1 paar Siidilabori kõrvarõngaid (M-le)
+ 1 II maailmasõja sõjaväevormist isetehtud korsett (M-lt)

Nagu näha, oli aprillikuus täiuslik tasakaal ning tegelesin otsese vahetustegevusega.

Mai 2010
Tegelilult ma pole neis kriteeriumides nii kindel, kuna selles kuus on üles kirjutatud ka sünnipäevakingid, millest üks on ikka väga konkreetselt ostetud ning kaks vastastikust abistamist, mis on ikka väga elementaarsed... Jätan niisiis mai vahele ja toon järgmiseks näiteks pool juunit.

Juuni 2010
+ 1 kipsist sõrm (J-lt)
- 1 J kipsist sõrm (A-le)
+ 1 voodi, 2pk tähtaja ületanud näkileiba, 1/2 pk kiirkeeduläätsi, 1prk mesilase õietolmu, 1 prk ingverimett, 1pk riisinuudleid, 1prk suhkruasendajat, 2 pk teed, 1 pakisupp, 3 pk kastmekontsentraati (A-lt, kes kolib oma Tallinna korterist asju välja)
+ 1 türgi kohvi kann (selleltsamalt A-lt)
- 1 röster, mis kõrvetab saiadele Che Guevara ja Charles Mansoni portreesid; osa instalallatsioonist "Holy Toast" (2008), duplikaat
+ veel 4 paari kõrvarõngaid ja 1 kaelakee (kõik Siidilabor, E-lt)
- 1 raamat "Draamapunkt" (M-le; M-le kingituseks -- saadud kirjastajalt ning tegelikult peaksin nende eest vist maksma)
- 1 raamat "Draamapunkt" (H-le)
- 1 raamat "Draamapunkt" (K-le)
+ 2 tbl tugevatoimelist valuvaigistit (K-lt)
+ 1 pudel viskit (T-lt)
+ 1 joogatund (2,5 tundi; jätsin salaja maksmata, sest raha ei olnud)

Tegelikult peaksin vist miinusesse ehk siis endapoolse tööna üles märkima ka näiteks Friend_Shipi Eesti-poolse korraldamise ning miks ka mitte kogu selle galeriipidamise. Frind_Shipi mittemateriaalsed plussid olid muuhulgas ühe võimaliku esineja leidmine augustikuisele Global Containerile ja 11 kutset Tallinn 2011 afterpartyle, kus kuulis muuhulgas intrigeerivat sisepoliitilist klatshi (võimalik, et kultuuriline kapital*). Maikuu miinuste hulka kuulub kindlasti "Delfisse" kirjutatud arvamusloo "Politseiriigist ja privaatsest surmast" kaasnenud moraalne kahju, samas ei ole kindel, kas näiteks kutse augustikuisele debüütkirjandusteemalisele seminarile Soomes pole seotud sellega. Ütles ju mind sinna kutsunud tuntud dokumentalist ja kirjutaja IP oma telefonikõnes kohe alguses, et talle meeldivad minu kolumnid...
Lisaks on kogu see idee seotud kindlasti kunstnik KK tööga "Mida rohkem ma töötan, seda vaesem ma olen" --võimalik, et selle paari aasta taguse teose pealkiri on mul valesti meeles, nii et pean KK-le kindlasti selle eest midagi andma.

* Või siis mitte -- sest peost on juba üle kuu aja möödas, aga väidetavat juhtkonna väljavahetamist pole Kultuurikatlas seni (vist?) toimunud.

2 kommentaari:

Sol ütles ...

Bartertehing öeldakse selle kohta, kui vahetatakse asjù v. teenuseid ilma raha ekvivalendina kasutamata. A la "mina lõikan su juukseid, sina sõidutad mu koera arsti juurde." Bartertehing - mulle meeldib see väljend.

kaaren ütles ...

Möirg, irw. Vanamutt teeb suvi läbi tööd, teeb heina, kasvatab kaalikaid, 4 kuu vastutasuna saab u 5 kg-se kangi juustu.
Ma kasvasin siukeste tehingute valgusel yles.