laupäev, mai 17, 2008

"Päris päris päris"

"Päris päris"

Kui Wiiralt või keegi teine vana kooli joonistaja ajaleheservale või kohvikuthsekile kritseldas oma pornopildikesi, möödakäijate nägusid või varblasi .... see blogipidamine on parimal juhul midagi taolist. Ilukirjanduslikud harjutused, eskiisid millelegi suuremale -- või siis mitte. Ongi need väiksed joonistused. Mille puhul mõned keskenduvad hoopis sellele tshekile või vanale ajalehele endale...

Ma ei tea, kas ma seda blogi edasi pean või teen väikse pausi. Või pika. Või väga pika. Või hoopis väga väikse.
Ja võrdluseks või täienduseks panin eelmise sissekandega üles oma elu esimese nn "päris kirjanduse", ühe novelli. Kirjutatud kolm aastat tagasi. Üsna täpselt kolm aastat. See on sedasorti asi, milletaoliste kohta tuttav kirjanik ja hiljutine kirjanike liidu esimees pidi mu kirjastajale saatma oma "eksperthinnangu" -- see on ilukirjandus, novell. Asi polnud selles, kaugeltki mitte, nagu ta oleks mu tekstides kahelnud -- vaidlus käis millegi hoopis muu ümber. See tuttav tunnustatud kirjanik oli omamoodi löögirelv mu käes -- toimis, muidugi. Lisaargument -- mu selle aasta alguses kirjutatud novell ilmub järgmises Loomingus. Kirjandus -- ei mingit kahtlust. You`ve come a long way baby (Virginia Slims sigarettide reklaamlause juba viimased sada aastat).
Kõik novellis kirjeldatud sündmused ja persoonid -- loomulikult ei ole nende kokkulangevus tegelike sündmuste ja isikutega juhuslik. Kaugeltki mitte.

Väga võimalik, et blogimine on so 2006. Ja raamatud ning kirjandusajakirjad (ja sõpradele lugeda antavad käsikirjad) on tulevik, minevik ja olevik üheskoos.
Mina ka ei tea.
Igal juhul lähen homme oma kirjanduslikele kangelastele appi ehitustöödele, ma olen täna käinud emergency -hambaravis (sain teada, et Orlani avamisest saadik metsikult valutanud hambal oli selleks ikka põhjust ka , mitte nagu mu vana kooli hambaarst arvas), eile lõpetanud ja üle andnud olulise asja, lähen suvel kirjanike suveüritusele ettekannet pidama ning sellega nüüd lõpetan. Kommentaarid on endiselt äärmiselt teretulnud.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

loodan, et see ilmub ühe peatükina raamatus. jätab hea kirjanduse mulje. edu sulle

olen minni ütles ...

olen su veebipäevikusse kaunis kiindunud; mingi kummaline kurb meeleolu valdas lugedes et võibolla lõpetad blogimise.
(kommentaar ei tulnud just eriti konstruktiivne)