neljapäev, august 12, 2010

Huvitavaid fakte ja pealtkuuldud kõnelusi (ning monolooge)

I

100% soome debüütkirjanikest saavad vähemalt pooleaastase apuraha pärast oma esimese raamatu ilmumist. 50% neist omakorda saavad selle juba enne seda


II

Soome kirjanikud ja kunstnikud kuuluvad samasse ametiühingusse kui sealsed põdrapõhjakasvatajad, põllumehed ning kalurid.


III

"Ma ütlen sulle: ära sa maikat rohkem avalikus kohas kanna. Selle kandmiseks peab olema muskulatuurne neeger." Kunstiteadlane R eilsel J avamisel, mis toimus Linnagaleriis ning mille aftekas sealsamas tänaval kestis veel mitu tundi hiljem, kui sealt mööduma sattusin.
Noormees kollases veiniplekilises maikas kunstiteadlane R-le: "Sa tahad öelda, et mul on kole keha? Sa tahad öelda, et mul on kole keha? Sa tahad öelda, et mul on kole keha?!? PEDERAST!"

IV

"Ja naised, nende kehadega toimuvad imelised muutused. Ühel naisel suurenesid rinnad kahe numbri võrra. Ilma plastilise operatsioonita!"
Guru, keskealine juudi mees. Sõbranna M (humanitaarteaduste doktorant, abielus, kaks last) on mind ka varem guru loengule kutsunud. Ta pole seal varem käinud, aga tal on huvi. Ka mul on igasuguste gurude ja sektide vastu viimasel ajal huvi olnud, samas on mul kahtlus, et see tasuta pooleteisttunnine loeng on sisuliselt reklaam guru kursustele, mis on mitmepäevased ja mitmetuhandese hinnaga. Just nii ongi. Guru poolt õpetatav idamaine praktika aitab su ellu tuua edu äris. Vajadusel isegi vähist paranemise. Õnne, füüsilise atraktiivsuse ja valgustatuse. Juudist ärimees on väga osav. Mulle tundub mingil hetkel ka, et just see võib olla asi, mis mu elust puudub. Loomulikult ei anna guru oma teadmistest selle pooleteist tunni jooksul mitte midagi välja ja soovitab kõigil kursustele tulla. Ruum on täis hipilikult riides inimesi, peamiselt naisi. Saan teada, et üks noormees on kuulsa naise tütre lapse isa. Loengu ajal jään magama, käin vahepeal telefoniga asju ajamas ning tukun siis natuke veel.Aga M-ga on pärast äärmiselt huvitav juttu ajada, nagu alati.

2 kommentaari:

Johanna ütles ...

Pari tarkennusta suomalaisesta systeemistä (mikäli ymmärsin tekstisi oikein :)
I On hyvin harvinaista saada ensimmäisen kirjan kirjoittamiseen apurahaa. Toisen julkaistun kirjan jälkeen voi saada valtion puolivuotisen, mutta mikään automaatio se ei ole.
II Kyse on eläkevakuutusyhtiöstä eli tahosta, josta pitkän apurahan saaja (ei siis kuka tahansa kirjailija) ottaa itselleen eläkevakuutuksen ja tulee myös esim. sairauspäivärahan piiriin. Tämä yhtiö tarjoaa eläkevakuutukset myös maatalousyrittäjille ja tutkijoille.
Varsinaista ammattiliittoa suomalaisilla kirjailijoilla ei ole, vaan Suomen kirjailijaliitto on aattellinen ja ammatillinen järjestö.

Aurora ütles ...

Kiitos.