esmaspäev, august 28, 2006

Niina:
Käisin Kinobussi tuuri lõpetamisel Prangli saarel. Prangli saarele Kinobussi enam tagasi ei oodata. Sest Kinobuss näitas "Sulevi" lühimängufilmi "Tulnukas", mis solvas saarerahvast hingepõhjani. Film oli rullnokkadest ja sellest tulenevalt ropu keelekasutusega. Saare rahvas koosnes enamikus rullnokkadest ja oli järgmisel hommikul sellest tulenevalt ropu keelekasutusega. Avaldasid soovi Kinobussi eestvedajaga nurga taha minna. Sest Kinobussi eestvedaja oli näidanud neile "pedefilmi". Saare boss (mitte poliitilistel, vaid finantsilistel alustel boss) Vambola keeras filmi pärast algatuseks lukku puukuuri, kust ta enne seansi algust oli Kinobussi rahval sauna jaoks puid võtta lubanud. Hommikuks aga oli viha süvenenud ja tehnika sadamasse vedamiseks lubatud transport jäi ära. Saarelt soovitati võimalikult kiiresti kaduda, aga kadumise juures ei aidanud keegi kaasa. Lisaks läksid ootamatult rikki kõik veomasinad ja teistel saare meestel hakkas kohutavalt kiire, et minna vastu kella kaheteistkümnesele paadile, mille peale iroonilisel kombel ka osa Kinobussi rahvast jõudma pidi. Saare bossi Vambola sõber ütles Kinobussi eestvedajale, et ärgu nad enam oma jalga saarele tõstku. Kinobussi eestvedaja ütles, et ärgu nad enam oma jalga mandrile tõstku. Lõpuks leidus masin, millele Kinobussi inimesed hääletada said ja mille juht oli üsna tänulik saarele toodud filmiprogrammi eest.
Mind vaevavad mõned küsimused.
1. Mis on selle saare mehe mõttes, kes on postipaadiga Pranglile toonud äsja liisitud Lexuse, et sellega saare ainsa ja seetõttu kuulsaima burksiputka ees liiva sees seista ja üle saare kostvat muusikavalikut pakkuda? Arvestades, et päriselt ei ole saarel ühtegi teed? Ega distantsi. Ega kuhugi minna. Eriti, kui Lexus pidevalt liiva sisse kinni jääb.
2. Mis on selle ühe kunstnikuga kaasas olnud tibi mõttes, kes ekraanilt esimesi roppe sõnu kuuldes kiunuma hakkab, edasi ei kuula ega vaata, avaldab soovi näha filme lilledest ja liblikatest ja siis lahkub, kunstnik kuulekalt järel?
3. Mis on selle mehe mõttes, kes ekraanilt esimesi repliike kuuldes arvab, et temaga tuldi tüli norima?
4. Mis on selle mehe mõttes, kes haldab saare elektrigeneraatorit ja ähvardab poole seansi pealt elektri välja lülitada?
5. Ja mis kurat on selle idika Vambola mõttes???
Paar järeldust.
1. Inimesed tahavad igal pool jätkata enesepettu, k.a. kinos. Enamgi, nad arvavad, et neil on selleks vankumatu õigus. Nad vihkavad automaatselt kõiki, kes ei lase neil seda teha.
2. Inimesed eeldavad, et kunsti asemel on ainult meelelahutus. Enamgi, nad arvavad, et neil on selleks vankumatu õigus. Mis tähendab, et seda, mille keskel nad igapäevaselt elavad, ei tohi näidata. Ega kritiseerida. Kui kunsti asemel ei ole meelelahutust, siis nad solvuvad.
3. Inimesed ei tunne ennast ära isegi siis, kui neile peegel ette panna.
4. Inimesed ei tunne tõde ära. Üldse. Mitte mingi vahendiga. Mitte kusagilt.
Appi.

2 kommentaari:

Y galerii ütles ...

Kusjuures nii see väikestes kohtades viimasel ajal ongi. Raha võib tulla juurde, elatustase paraneda aga ajusid, neid ei tule mitte kuidagi. Milline intelligentne inimene tahab kuhugi kolkasse permanentselt elama minna? Isegi kui talle head raha pakutakse. Hull fanatt ehk, aga neil pole just palju. Seega jäävad "maale" just sellised tüübid nagu kirjeldasid.

trilobiit ütles ...

mina pooldan Vambolat.
Asi selles, et terve suvi valgub saar linnast tulnud idikaid täis, kes istuvad Mustas luugis ja räägivad täpselt samamoodi nagu "tulnuka" tegelased. Nüüd tulete oma kinobussiga ja hõõrute Prangli elanikele sama jama nina alla! Teiseks, miks näidati seda filmi kahe lastefilmi vahel? Võimendus oli põhja keeratud, nii et roppused kostsid ka saare teise otsa. Lapsed peavad siis seda kuulma eks? Ainuke kommentaar oli umbes et "vanemad seletage oma lastele selle sisu". Kuidas seletaksite neid väljendeid teie oma lastele?