reede, märts 26, 2010

New Age Pärnus

NEW AGE



Grupinäitus Pärnu Kunstnike Majas

30.03 – 23.04 2010


Avamine teisipäeval, 30. märtsil kl 17

Avamisel on igaühel võimalik lasta oma aurat fotografeerida soodushinnaga (250.-), sest kohale sõidab Tallinna vanalinnas asuva, Aurafoto-nimelise New Age- ja kalliskivipoe esindus. Samuti annab selle omanik Aleksandr Nevmerzitski konterdi, lauldes mantraid ning toimub Meghan Van Alstyne`i performance.

Kogu näituse aja on Pärnu Kunstnike Majas miniraamatukogu New Age.raamatutest, mida võib kohapeal lugeda või koju kaasa laenutada. Raamatuvalikut tasakaalustavad eestlaste religioossust uurivad magistri-ja doktoritööd.




Osalevad kunstnikud:




Teet Raudsepp

Liisi Eelmaa

Josephine Wood (UK)

Rene Reinumäe

Maigi Magnus

Meghan Van Alstyne (USA)

Mari Prekup

Demodictus

Cecilia Flores (Tshiili)

Jaanus Samma

Mai Sööt







Tegemist on samanimelise, 2009.a. septembris Tartus Y-galeriis väljas olnud näituseprojekti edasiarendusega, millest nüüd võtab osa poole rohkem kunstnikke.


XXI sajandi esimese kümnendi lõpul on õhus mõnevõrra apokalüptilised meeleolud. Keskkonnakatastroofid, jõuvahekordade muutumine maailmapoliitikas ning algav globaalne majanduskriis annavad selleks ka põhjust. Ja nagu alati segastel aegadel, otsivad inimesed, nende hulgas juba olemuslikult ebakindla ühiskondliku staatusega kunstnikud tuge müstikast ja alternatiivsetest maailmanägemise viisidest.
Ja samas ei tohi unustada, et teatavast New Age-miksist (sulamist iganädalasest joogatrennist, reinkarnatsiooniõpetusest, usust nõidadesse, sensitiividesse ning auratransformatsiooni) on läbi imbunud ka keskmise Eesti Vabariigi kodaniku teadvus. Olles üks ateistlikumaid Euroopa riike, oleme samas kaugelt üle keskmise altid kõikvõimalikele esoteerilistele õpetustele.
Me elame küll pealiskaudselt usuvabas, domineerivalt ratsionaalse maailmavaatega riigis. Ometi sellises, mille kultuuriminister käis ametiisikuna tuntud ravitsejale ja selgeltnägijale selle sünnipäeva puhul õnne soovimas.


Näitusel osalevad kunstnikud tegelevad kõik New Age -maailmavaate uurimisega, tehes seda äärmiselt erineva nurga alt ning kattes nii mitu selle aspekti. Uususundi järgimine (Teet Raudsepa video üksildane krishaiid), kitsh ja vandenõuteooriad (Jaanus Samma), uusmütoloogilised rituaalid (Liisi Eelmaa videos nn Jeruusalemma leiva küpsetamise õpetus, mida sunnib Eesmaale peale tema isiklik, varjatud kaameratega filmitud ema), veider versioon joogast (Josephine Woodi video ) ja oma füüsiliste võimete sihipärane arendamine (Rene Reinumäe video). Lisaks ingliteraapia (Meghan Van Alstyne skulpturaalne installatsioon) versus okultismiga kokkupuutumine varases lapsepõlves (Mari Prekupi dramaatilist kogemust taaelustav makett, samuti tshiili kunstniku Cecilia Florese pop up- raamat). Teispoolsuse teemaga suhestuv tõukeratas (Demodictuse-nimeline kunstnikuplatvorm), algkristlus ja armulaualeib (Mai Sööt) ning vanade paganlike riituste taaselustumine anglo-ameerika lastemängus (Meghan Van Alstyne`i video ning performance) . Ja et New Age-fanaatikute meelisteemad ikka kindlasti suures osas kaetud oleksid, analüüsib Maigi Magnus läbi oma kineetilise skulptuuri ei midagi muud kui dramaatilist ema-tütre suhet...



Lisaks on näitusel eksponeeritud kõigi osalevate kunstnike ning kuraatori aurafotod Kirliani meetodil.

See kõik läheb loomulikult suurepäraselt kokku New Age-gurude õpetusega, et iga hing on siia maailma tulnud arenema ja erinevate kogemuste kaudu õppima. Ning et kohe-kohe on algamas Uus Ajastu, kus inimkond tõuseb kollektiivselt kõrgemale teadvuse tasemele, aga sellele eelneb kriisiperiood, mille jooksul terad eraldatakse sõkaldest ja karmavõlad nõutakse inkassoga sisse.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kas see näitus on laupäeval 3 aprillil avatud?