teisipäev, aprill 29, 2008

Parateadus

Determineeritud reaalsuse ettekirjutuste masin ehk seadus, mis käseb iseendal püsti seista ja töötada, peab märksa universaalsematele seadustele alludes produtseerima teatava hulga automaatseid iseenda töötamispõhimõtete tühistustel põhinevaid erroreid, samuti seaduslikuna näivate sõltuvussuhete kokkuleppeliste legitimatsioonide eitusi.

Error on seega reaalsusemasina enda tootlus, süsteemi enda animeerivast jõust tekkiv viga.

Error ei eksisteeri kunagi iseseisvana, tal on alati kontekst või osalus suuremas süsteemis. Kas süsteemi enda stiimuli logaritm väljendab süsteemi ja errori vahelist kvantitatiivset seost?

A machine may be defined as a system of interruptions or breaks. These breaks should in no way be considered as suparation from reality. /Deleuze & Guattari/


K tahtis, et ma tema näitusest kultuurilehte kirjutaksin. Nagu ka selle kunstitoimetaja. K saatis oma kureeritud noorte kunstnike näituse pressiteksti. Üritasin seda lugeda ja avastasin, et olen iga lause alguse unustanud, enne kui lõppu jõuan. Jõudsin kahtlustada isegi, et eelmisel neljapäeval kaasaaegse tantsu auhinnagaalal ohtralt ja tasuta saada olnud alkohol ikka tekitas mulle ajukahjustuse. See imelik must viin. Või Kentucky viski kohe järgmisel õhtul koos TP ja tema mitte väljasurnud latgalist boyfriend`iga.
Siis sain aru, et K kirjeldab kultuuri kui masinat, mis läheb turbulentsi. See on -- hakkab kontrollimatult rappuma. Ma pole kunagi tegelikult aru saanud, miks on hea kirjeldada lihtsaid asju võimalikult paljusõnaliselt ja arusaamatult. Öelda poolel leheküljel, et tema arust on kultuur katkine masin. Ja lisada, et Derrida arvas ka nii. Võimas!
Mul tekitab turbulentsi praegu Johnny Cashi CD, mis on juba rikkis. R tegi selle mulle vähem kui nädal tagasi. Kentucky plaatide koopiad. CD-mängijast pole välja võtnud -- permanentne soundtrack. Enam mitte.

Lisa 1 : mõttetute autorite top 3

1. Lacan
2. Derrida
3. Deleuze

Lisa 2: mõttetute parateaduste top 3 (kahanevas järjekorras)

1. semiootika
2. astroloogia
3. alkeemia (on mingi pisike mõte)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Mul on pärast selle teksti lugemist tekkinud kiusatus tellida endale netist raamat "Intellectual impostures", A. Sokal, J. Bricmont, kus loodusteadlased nimetet prantsuse postmodernistide matemaatika- ja füüsikaterminite kasutust lahkavad (The Merde hits the fan). Tõotab lõbus lugemine olla. Stiimuli logaritm ... oh heldus.