reede, veebruar 02, 2007

Auditooriumiuuring

Aurora:

Ja täna on armas lugeja palutud järgmisele üritusele:

SA Tallinna Kunstihoone Fond teatab, et reedel, 2. veebruaril kell 17 avatakse Tallinna Kunstihoones näitus “Kehaturg”.
Näitus on avatud 3. II – 11. III 2007.

Näitus ”Kehaturg / Sex Market” on suure uurimusprojekti lisa, mis nii dokumentaalsete projektide kui ka metafoorsete kujundite kaudu käsitleb prostitutsiooni kui äärmiselt keerulist ja mitmetahulist nähtust; nähtust, mille likvideerimiseks ei ole ühest võimalust. Ka nendes sootsiumides, kus sellest ei kõnelda, kus seda ametlikult ei eksisteeri, on see ometi olemas. Kui kõneldakse prostitutsioonist, seksimüümisest ja -ostmisest, siis kiputakse pidama silmas naist kui müüjat/prostituuti ja meest kui ostjat/klienti. Kuigi enamikus prostituute on naised (ja ajalooliselt on seksiteenuste müümist seostatud naisega ning ka meilgi kasutusel olev mõiste ”prostitutsioon” määratleb etümoloogiliselt prostituuti kui tarbimiseks välja pandud passiivset objekti, vt ladina keel), ei saa kõrvale jätta ka meesprostituuti, tema rolli, staatust ja tähendust. Prostitutsioonist kõneldes pööratakse tavaliselt tähelepanu ainult prostituudile/seksimüüjale, jättes kõrvale nii vahendaja kui eelkõige ostja/kliendi. Klient on läbi aegade kippunud jääma nähtamatuks, kuid kui pole nõudmist, pole ka pakkumist. Ning seetõttu püütakse näitusel kaardistada nii prostituuti, klienti kui ka ühiskonna suhtumist prostitutsiooni kui nähtusesse. Prostitutsioonist kui vabast valikust on väga väike samm inimkaubanduseni. Kunstnike endi hoiakud jagunevad liberaalsest – pidades prostitutsiooni kui ükskõik milliseks teiseks raskeks (sageli ebamugavaks) ametiks – kuni prostitutsiooni täiesti eitavaks. Kui tehnika- ja teadusearengus, mõtteviisis, aga ka olmeelus rõhutame, et käes on XXI sajand täiesti teistsuguste ootuste ja nõudmistega, kui oli seda eelnenud aeg, siis suhtumises prostitutsiooni valitsevad ilmselgelt XIX sajandi streotüübid.

Eesti kunstnike (Liina Siib, Mare Mikoff, Anu Juurak, Inessa Josing, Sandra Jõgeva, Ivar Kaasik, Bie Kari Erenurm/ Rootsi, Eesti/, Eveli Varik, Dagmar Kase, Ivar Jung) kõrval osalevad projektis ka sellised rahvusvaheliselt tuntud kunstnikud nagu Teemu Mäki Soomest, Tatjana Antošina Venemaalt, Shula Keshet Iisraelist, Diana Lui Prantsusmaalt, Deimantas Narkeviččcius Leedust, Annie Sprinkle Ameerika Ühendriikidest, Pål Hollender Rootsist.

Näituse kuraator on Reet Varblane, kujundanud on Inessa Josing, konsultandid on Tiina Jõgeda ja Iris Pettai.
Näituse avamisel teevad Sandra Jõgeva ja teised tüdrukud teemakohase performance’i.

Laupäeval, 3. veebruaril kell 12 algab näitusesaalis seminar ”Kehaturg”, kus Tiina Jõgeda tutvustab suurt projekti, selle senist tulemust ja kommenteerib Eesti olukorda, kunstnikud Shula Keshet, Deimantas Narkevicius, Teemu Mäki, Tatjana Antoshina, Anu Juurak, Sandra Jõgeva, Liina Siib, Inessa Josing jt tutvustavad oma projekte. Seminari modereerib Reet Varblane.
Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital, Euroopa Sotsiaalfond Equal.

Veel teavet: Reet Varblane, tel 55655014

1 kommentaar:

Aurora ütles ...

Palju õnne perfoka puhul. Kuna mind aga vajavad suurfilm ja Keila, jääb nimetatud üritus minu poolt külastamata... "N."