teisipäev, september 21, 2010

Kohalik artworld kohtub kuulsusega

You are just like me. I hope you are satisfied.
Vana kooli popklassik, keda ma kirjutamise taustaks pidevalt Youtube`ist kuulan; vahet pole, kes.

Pressiteade nimetab lektorit maailma üheks hinnatumaks ning kasutab tema ja ta eruditsiooni iseloomustamiseks sõnu nagu "särav", "juhtiv" ja "fantastiline".* Mul tuleb spontaanne idee ta üle vaadata.

"You are soooo famous!", ütleb vanadaamist punapäine kuraator, olles lektori publikule esitlemise lõpetanud.
Endise paljutõotava ja potensiaalselt juhtiva kunstikriitiku (temaga juhtus mõni aasta tagasi... õnnetus) blond tüdruksõber istub koos kunstikriitikuga esireas ja kõkutab naerda. Lektori mõttekäikude peale, muidugi -- valjusti ja demonstratiivselt. Ta jätkab selle praktikaga läbi loengu ja lektor tundub meelitatud olevat -- ja kellele ei meeldiks mõelda, et lisaks kõigile muudele headele omadustele oled sa ka veel ka vastupandamatult vaimukas.
Arhitektist kriitik, hallipäine ja õlgadeni juustega, üritab lektorit korduvalt erialaselt "vahele võtta". Tema viimase ja kõige pikema sõnavõtu peale loengu lõpus ütleb lektor ilmselgelt tema juttu ignoreerides lihtsalt : "Thank you!" ja tänab siis publikut koheletulemise eest. Finito.

Siis võiks veel lisada, et päris palju inimesi on lektorit Tartust kuulama tulnud. See on sotsiaalne üritus vähemalt sama palju kui hariduslik. Ise ma ei mäletagi, millal viimati KUMUsse sattusin.



*

Esmaspäeval, 20. septembril kell 18.00 esineb Kumu auditooriumis avaliku loenguga 21. sajandi tunnustatuim ja mitmekülgseim kunstiajaloo ja -teooria professor James Elkins (USA/Iiirimaa).
...
Loengu teemaks on "Notes on a book written against Camera Lucida", mis puudutab tema hiljuti valminud uurimust Ronald Barthes’ist ja tema tähtteosest "Camera Lucida”.

Loeng on inglise keeles. Sissepääs vaba.

James Elkins viibib Eestis seoses intensiivseminariga Eesti Kunstiakadeemia doktorikoolis ja andis lahke nõusoleku esineda avaliku ettekandega ka Kumus. Maailma üheks hinnatumaks lektoriks ja esinejaks teeb Elkinsi tema fantastiline eruditsioon, võrdne asjatundlikkus nii klassikalise kui kaasaegse kunsti valdkonnas ja särav stiil.

James Elkins on maailmas hetkel kindlasti tuntumaid ja tsiteeritumaid kunstiteoreetikuid, kes sujuvalt liikus klassikaliselt kunstilt üle maalikunsti, kunstikriitika ja foto teemade käsitlusele. Elkinsi kui tohutu produktiivsusega raamatute ja uurimuste autoriga kaasneb kaasaegne kriitiline mõtlemislaad ja meisterlik sõnavaldamine. Elkinsi teoste järgi õpitakse nii USAs kui Euroopas tänapäeval kunstiteooriat ja kunstikriitikat.

Elkins tegeleb õppetööga kahes tähelepanuväärses uurimiskeskuses – ta on professor maailma ühes kõige nimekamas kunstiajaloo uurimiskeskuses Chicago Kunstiinstituudis USAs ja professorina Corki Ülikoolis Iirimaal.

Elkinsi tuntumatest teostest tuuakse tihti esile raamatuid What Painting Is ja Why Are Our Pictures Puzzles?. Kirjutamissüsteemidega ja arheoloogilise vaatlusega tegelevad sellised teosed nagu The Domain of Images, On Pictures and the Words That Fail Them, kuid on ka loodusteaduse piiridele ulatuvaid käsitlusi nagu How to Use Your Eyes. Eesti Kunstimuuseumi raamatukogus, mis asub Kumu 2. korrusel, leidub tänaseks samuti suur valik Elkinsi kunstiteoreetilisi teoseid.

Olete oodatud kaasa mõtlema!

Kommentaare ei ole: