pühapäev, august 27, 2006

Aurora:

Kõigepealt oleks mul öelda midagi eelpoolmainitud rahvusvahelise kunstisündmuse konkursi ja selle nn rahvusvahelise zhürii kohta. Ja nagu viimasel ajal tihti, tuleb mul tahtmine tõmmata paralleel popmuusikaga. Kasvõi kõige labasema sellisega, et pilt saaks puust ette ja punaseks. Kui valitaks Eesti esindaja näiteks Eurovisioonile, siis kui kutsutaks kokku nime poolest rahvusvaheline zhürii, mis koosneks kohalikest muusikaprodutsentidest, popstaaridest ning kahest välismaa raadiotoimetajast, siis järgneks vist Õhtulehe esikaas. Skandaal ja süüdistused korruptsioonis. Eriti kui see zhürii valiks juba teist korda paari aasta jooksul valinud Eestit esindama näiteks Eda Ines Etti. Või siis Meie Mehe. Hoolimata sellest, et valitu ei jõudnud konkursis just etteotsa. Eelmine kord.
Ma arvan jätkuvalt, et publiku puudumine mõjub igale alale halvasti.

Ja siis käisin meelelahutuseks Hipifestivalil, mis toimus linnusemäel Lääne-Eestis. Vaikne oli. Suhteliselt. Inimesed oli lagunenud kümneteks pisiseltskondadeks, kes istusid pimeduses. Ajasin pikemalt juttu Fotograafiga, kellega olen koostööd teinud (soovib mind grimeerijaks mõne aja pärast toimuvasse näituseprojekti) -- kohalikust kunstiscene`st. Siis Festivali Korraldajaga, kes oli hiljutisel välisreisil äärmiselt meeldiva mulje jätnud. Rääkisime hiljutisest välisreisist, sealsest festivalist ja selle siinpoolsest korraldajast. Ja siis nägin oma endist klassivenda. Amatöör-operaatorit ja amatöör-pornofilmide tegijat ning professionaalset autojuhti ning alkohoolikut. Kes oli endale joomise vastu ampulli panna lasknud. Rääkisime: tema tervislikust seisundist ning aastatepikkuse joomise kahjustustest (tal on südamerütmihäired ning paanikahood). Tema eraelust. Ning -- kohalikust kunstiscene`st. Millest ta ei teadnud midagi. Aga oli nõus kuulama. Ega olnud kaotanud oma huumorimeelt.
Ja siis nägin viimati Peterburis kohatud Noort Elektronmuusikut, kes rääkis, et on vist Niinasse armunud.Aga Niina blokkivat tema Tunnet. Mis võib-olla on armastus. Aga Noor Elektronmuusik jõudis ise loogilisele järeldusele: "Eks ma pean siis uue pruudi vaatama." Ja haaras omale kaenlasse mööduva tuttava blondiini: "Mis sa arvad, kas hakkame käima?"

6 kommentaari:

Y galerii ütles ...

Lootsite tõesti Veneetsiasse pääseda või?????????????

Aurora ütles ...

Nii ja naa.
Ega mu ju puhtalt osalemisrõõmu pärast seda tööd ei teinud. Arvestasime mitmete kandidaatide võiduga -- ja nende inimeste puhul oleks see ainult õiglane tundunud. Aga lõplik valik oli lihtsalt üllatav. Just nimelt selle pärast, et sama kunstnik käis üle-eelmisel biennaalil Eestit esindamas. Kas see ei jäta meie riigist muljet, et siit eriti midagi valida ei olegi?

Y galerii ütles ...

Mind küll valik ei üllatanud. Tüüpiline kindla peale minek. Midagi muud ma meie kunstipomodelt aastal 2006 ei oodanudki.

Eestlased ei kipu riskima ja samas on Mäetamme puhul tõenäoliselt tegemist geeniusega, kes alt ei vea. Oht, et mõni teine kunstnik võib üllatada alavormi, alkoholismi, närvide ülesütlemise, tujutsemisega vms-ga -- seda ei saanud ju endale lubada.

Aurora ütles ...

Nende viimaste punktide suhtes ei suuda mitte tigetseda ja meenutada eelmise korra kuraatorit.... või üle-eelmise korra esindavat kunstnikku.Viimane oli seekord zhürii liige ja ööl enne zhürii lõpliku otsuse tegemist mäluaugus linna peal. Nii et ei tundu nagu argument olevat.

Ei maksa segamini ajada pop-staaritsemist ja töö tegemist. Tahaks näha väikeriigi kunstnikku, kes ei võtaks end sellisel puhul kokku.

Ja geenius või siis mitte -- noh, see on alati vaieldav. Seda vist otsustatakse demokraatlikul teel--kui piisav hulk usub, siis ongi.Eks nad siis seal otsustavad.

Y galerii ütles ...

No näete, kurvad kogemused õpetavad!

Aurora ütles ...

come on!