kolmapäev, november 15, 2006

Tartu

Aurora:

Et siis. Ametlik versioon.

XX XX „MUST TURG“
14. novembril kell 18 avab teenekas popkunstirühmitus XX XX (hetkel koosseisus XX XX, XX XX, XX XX XX, XX XX ) aktsioonidele vahelduseks üle hulga aja hoopis näituse: Y galeriis tuleb esitlusele „Must turg“. Kui videoinstallatsioon "Must turg" tegeleb hinge müümise teemaga, siis ruumiinstallatsioon "Elulähedane kogemus" ("Near Life Experience") on kunst-kui- lohutus, nn totaalne keskkond ühele inimesele, mis pakub võimalust end eraldada ümbritsevast maailmast ja saada sõna otseses mõttes elulähedane kogemus meditatiivses omaruumis. Ka hinge müümine võib olla kahe otsaga asi. Kas suurim idealism (et saada, mida ma tahan, olen valmis ära andma ka oma surematu hinge) või odav väljamüük (inimesed müüvad oma hinge tükk tüki haaval iga päev, saamata vastu midagi päriselt väärtuslikku). "Must turg" võib olla ka kontor, kust kiiruga läbi astuda, sooritamaks tehingu, mida tagasi võtta pole võimalik... Eelmise sajandi lõpul asutatud kunstiansambel XX XX on seni silma paistnud teoste, aktsioonidega ja videodega, kus roosamannalise pealispinna ja popkultuuriklisheede taga välgutavad kihvu vägagi karmid küsimused ja probleemiasetused. Olgu need inimese müümise elik igapäevase prostitutsiooni teema (aktsioon „Give us money“), „üleliigsete“ inimeste kõrvalelükkamine ühiskonnast („Happy holocaust“), kaasaegse Lääne inimese enesele ohtlik võõrandumine naturaalsest keskkonnast ja selgest mõistusest („Wooligans“) jne. XX XX esineb Eestis suhteliselt harva, enamasti on neid näha mujal: Saksamaal, Venemaal, Uus-Meremaal, USAs.

XX XX, ygalerist

Ja veel. Mulle meeldib Tartu. Avamisel tõi kunstnike ametiühingu esimees mulle kui Niinale nii puuviljakorvi kui potis kasvava puu. Kummalegi mõlemad. Ja minuga vestles pikalt veider mees ( stiilijärgija mingisugune, eile oli ta mustas nahas, aga täna....), kes lubas installatsioonis lõõgastumas käima hakata. Et ülemus käib närvidele ja tema töötab samas majas asuvas ametiasutuses. Andis oma telefoninumbri. Et tema käest saab akvalangi. Kui on vaja. Ei, mitte mina ei tundnud huvi, kust nimetatud agregaati saada, vaid ta ise käis välja, et mul võiks seda vaja minna. Sinnasamasse installatsiooni.
Täna oli veider mees tagasi. Aga seekord pseudo-ohvitseririietuses. Mantel, "munder", nimesilt varrukal. Ja sinimustvalge triip ning kuldsed lõvid. Käitus nagu filmis. Küsis, kus nimelt viibib videos esiplaanil olev tütarlaps (Niina) ja kuidas temaga kohtuda. Ei andnud talle Niina telefoninumbrit. Aga mees ütles, et mõelgu ma järele, äkki siiski. Ja kui meil akvalangi vaja peaks minema, siis helistagu. Nulle tundus, et ta oli endale musta silmapliiatsiga ülahuule kohale väikse täpi teinud. Nagu tagasihoidlik versioon Hitleri vuntsidest.

2 kommentaari:

Aurora ütles ...

suurimad tänud, et sellele vierdole mu numbrit ei andnud

Y galerii ütles ...

Vt.

http://ygalerii.blogspot.com/2006/11/pink-punk-must-turg-black-market-14-26.html