kolmapäev, august 07, 2013

Kultuuritehase Festivali kohta --- eelteade

KULTUURITEHASE FESTIVAL 2013
Kultuuritehas Polymer on endises Polümeeri kummitoodete tehases tegutsenud juba üksteist aastat. Traditsiooniliselt on iga-aastane Kultuuritehase Festival aset leidnud augusti lõpus. Kultuuritehase Festival 2013 toimub selle kuu kahel viimasel nädalalõpul ning nendevahelisel ajal -- 24. augustist 1. septembrini. Selline ajajaotus võimaldab ka festivaliks kohalesõitnud kunstnikel valmistada Polymeris ette uued teosed. Suure osa programmist moodustabki kunst -- Kultuuritehases on kuus aastat tegutsenud rahvusvaheline kunstiresidentuur, millest on läbi käinud sadu kunstnikke, eriti Ameerikast ja Austraaliast, kellest omakorda paljud on Polymeri korduvalt tagasi pöördunud. Viimasel kahel suvel on suur osa festivali juures olnud ka majas tegutseval Rakendusökoloogia Noorte Klubil, kelle loodud Polymeri katuseaias toimub suur osa festivali tegevusest. Kultuuritehase Festival on  aeg aastas, kus Polymer on laiemale publikule kõige rohkem avatud ning majas toimuvate sündmuste kontsentratsioon kõige suurem: avatakse näitused, toimuvad workshopid,loengud, kontserdid, jätkub Kunstikonteineri poolt korraldatud üritusteseeria Global Container. Samuti on festival oluliseks väljundiks majas resideeruvatele väliskunstnikele.

Oma näitused avavad noorema põlvkonna maalikunstnik Maria Sidljarevitsh ja Peterburi kunstnik Nikolai Vassiljev.
Samuti eksponeerib oma uut kineetilist installatsiooni Polymeris resideeruv Saksa kunstnik Kilian Ochs, kes teeb koostööd teise eestistunud sakslase, helilooja Hans Gunther Lockiga.

Eestis senieksponeerimata installatsiooniga esinevad Janno Bergmann, Kilian Ochs, Tanel Saar ja Sylvain Breton (Kanada).

Polymeris peatuvad ka läti kunstnikud Agita Šteinberga ja Andris Maračkovskis, kes töötavad siin viibides oma purskkaev-skulptuuri kallal.

Kultuuritehase majaline Kätlin Teern eksponeerib oma fotoseeriat.

Selle aasta muusikaprogrammi paneb nagu eelmiselgi korral kokku Austraalia meediakunstnik, muusik, VJ ja luuletaja Kimberley Bianca. Tema mastaapne propgramm leiab aset festivali kolmel viimasel päeval, 29.-31. augustil.
Reedel, 23. augustil esinevad tuntud improvisaatorid Kalle ja Eleonora Tikkas,White Sparks (post-süntesaatoripop), Marko Mägi koos Huiabella Fantasticaga.
Laupäeval, 24. augustil toimub noorte vene muusikute korraldatav psühhedeeliapidu seeriast MANATARGAQ ning pühapäeva, 26. augusti muusikalised esinejad on järgmised: Morgue`s Last Choice ("Harsh Noise"), Disaster Girl ("Poetronicore"), Taavet Juudas Iskariot (audiovisuaalne performance), Jelena Glazova (helikunst), Zane Raudina (video), Viru Realist (eksperimentaalne elektroonika). Lisanduvad VJ-d Kodek ja Disaster Girl.

Polymeri resident Marko Käen korraldab festivali teiswel nädalavahetusel kaks elektroonilise muusika õhtut, millel esinevad nooremad seda suunda viljelevad muusikud Eestis.
Dmitri Titov esineb päikesetõusu ajal akustilise setiga katuseaias.

Kolmapäeval, 28. augustil kl 18 esitleb Polymeri katuseaias oma raamatut "Püha kaljukitse teekond" (Petrone Print) kunagine Tallinna legendaarne hipi Vladimir Wiedemann. Nõukogude hipiliikumise olulise osalise autentsed memuaarid ilmuvad raamatuna eesti keeles juba teisel korral. Wiedemanni puhul tegi otsa lahti tema peamiselt Tallinna hipielu käsitlev "Maagide kool" (Hotpress, 2008), "Püha kaljukitse teekond" kirjeldab aga peamiselt Kesk-Aasia rännakuid.

 29. augustil toimub  katuseaias kirjandusõhtu seeriast Viimne Neljapäev, mis on keskendunud luulele ning noorema generatsiooni tegijatele.

Traditsiooniliselt on oluline Kultuuritehase Festivali osa Polymeris regulaarselt toimuv multidistsiplinaarne üritusteseeria Global Container, mis on korduvalt aset leidnud ka riigipiiridest väljaspool. Seekordse Globali esinejad on Austraalia meediakunstnik ja VJ Rose Staff, Soome tegevuskunstnikud , Sirpa Jokinen ja Katariina Hillo, Mehhiko tuulelohedega eksperimenteeriv helikunstnik Juan Duarte, Kanada tegevuskunstnik Sylvain Breton ning Eesti kunstnikud Doris Feldmann, Mari Lääne ja Sandra Jõgeva.

Festivali tiim: Tanel Saar, Kimberley Bianca, Kilian Ochs, Mai Sööt, Jan Pankovets, Sandra Jõgeva

Info:
Tanel Saar
+372 55941211
Sandra Jõgeva
+372 5543961

Kommentaare ei ole: