kolmapäev, veebruar 01, 2012

Araabia mees. Kiri sõbrannale täna

J kutsus eile õhtuks külla. Nimelt on siin tema maroko sõber, noormees, kellega oli tal umbes aasta tagasi seal kuuajasel reisl käies suhe ja kellega ta siiamaani kontaktis olnud on. Maroko mees M oli Euroopat avastamas, külastanud juba Shveitsis elavat venda ning teel läbi Barcelona ja Helsinki Touluouse`i arsti juurde. M sattus nimelt pool aastat tagasi vägagi eluohtlikku mootorrattaõnnetusse Indoneesias, oli koomas, tema näo vasak pool sai tõsiselt kannatada ning mingid luud on tal asendatud terasplaatidega.
J kutsus külla, samuti näitas M-i oma kolleegidele vanalinna käsitöökojas, kuna ta oli temast nii palju rääkinud ja enamus suhtus sellesse afääri negatiivselt. Et kahtlane moslem...
"Ta nägu on moondunud!", oli J mulle eelnevalt kurtnud. Ei olnud moondunud midagi, oli mingi kerge ebasümmeetria silmade ja põsesarnade piirkonnas ning mitte kuigi märgatav arm. Esmapilgul ning lugu teadmata poleks see kuidagi silma hakanud ning pigem oleksin arvanud, et see on kaasasündinud kerge ebasümmeetria näos. Kuna enne õnnetust oli M töötanud Marokos ka modellina, on ilmselgelt tegemist üle keskmise ilusa inimesega.
Niiisiis: õhtu 28-aastase araabia mehega. M suhtus J-i väga hoolitsevalt, tegi lolli nalja (oma osa oli ka selles, et tema emakeel on araabia, esimene võõrkeel prantsuse ning inglise keel mitte just suures asi), valmistas tohututes kogustes tõesti väga head Maroko rohelist teed, rääkis ka usust ("Kas sa usud Jumalat? Mis mõttes sa ütled, et see on raske küsimus, millele pole kindlat vastust? Vastus on kas ei või jaa!"), soovitas erinevaid religioone uurida ja valida endale sobivaim ("Aga islam on parim!"), kasutas ingliskeelse teksti sees araabiakeelseid väljendeid ("Inshallah (Kui Jumal lubab)!" "Agda`(Ja nii edasi)..."), küsis minu käest ootamatult vägagi isiklikke küsimusi ("Kas sa oled abielus?", "Kas sulle meeldivad lapsed?") ning oli üldiselt isegi natuke lapselikult rõõmsameelne. Oli ostnud suure koguse riideid Kristiine keskusest, mida ta pidas odavaks; küsis, kas ma soovitaksin käia korraks Helsinkis või Stockholmis. Tegi Jagna elutoas oma õhtuse palve, mida oli ilus kuulata. M oli pärast eluohtlikku õnnetust uuesti õige musulmani kombel viis korda ööpäevas palvetama hakanud.
Ma ei teagi, mida sellest kõigest arvata. Või kas peabki kõigest midagi konkreetset arvama?
Pean ka tunnistama, et see oli mu esimene niigi sügav kokkupuude moslemiga. Seni on asi piirdunud pinnapealsete vestlustega juhuslikult kohatud inimestega reisidel. Näiteks istusin ühe mälestusväärse Euroopa-sisese lennu teel Ameerikasse kõrvuti Iraanist pärit kirjanikuga ning ostsin soojad kindad ja tellisin takso ühe islamisse pöördunud, egiptlasega abiellunud ameeriklanna poest Albanys.
Igal juhul oli kummastav vaadata sedasama Euroopa kardetud tulevikku, islami enda kehastajat araabia keeles Jagna elutoa põrandal palvetamas. Lubas paluda ka selle eest, et nii J-l kui mull äheks kõik hästi.
Ei olnudki nii hirmus... Korraldame suures osas koos J-ga sel aastal kultuuritehase festivali ning võibolla mahub eelarvesse ka Maroko kokk. Läheb kokku ju alkeemia-workshopiga? Mis on juba programmis olemas lisaks ööturu ideele ja traditsioonilisematele (antud kontekstis traditsioonilistematele) kunstiüritustele.

Homme olen varahommikust hilisõhtuni võttel Pärnus. Ülehomme loen hommikul ühe sõbranna animatsiooniprojektis hääli sisse ja saan selle eest natuke raha ka. Siis on järgmine filmimine : topeltasi omomoodi. Nimelt kohtun oma magistritöö juhendatava S F-ga, kellega arutan asju. Mida omakorda filmivad mu filmiprodutsentidest sõbrad, kes võibolla kasutavad seda materjali ära nende ja S F valmiva koostöö, Viru ärikatest jutustava dokkfilmi enda juures. Siis on reedel veel üks võte M K näituse avamisel Linnagaleriis.
Lisan juurde: insallah!

Kommentaare ei ole: