esmaspäev, detsember 14, 2009

Veel kirju koju

Huhh. See tundub nii isiklik. Paljastav. Ma räägin palju rahast ja kurdan sama asja tegelikult mitmele inimesele. Aga ma viin oma eksperimendi lõpuni ja avaldan ka ülejäänud kirjad koju.

5. detsember, isale

Otse syndmuste tulipuktist.
On meie kunstimessi, Fountain Art Fairi avamine, ametlik.
Saun sai valmis, samuti tarretisnaine. Viimane on vahem kihiline, sest kihid tekivad sellest, et osa tarretub varem ja juurde kallatav kuum vedelik, tarretist motlen, tungib juba enamvahem kovade kihtide vahele.
Praegu tuli mu 130 - kilone naine natuke laialivalguva vormiga ning yhtlaselt vahavarvi. Koik votab siin kauem aega, 30 -kraadine kuumus vahemalt.
Kohalik tuletorje tahtis sauna ahju ara keelata, sest see on auto rehvide sisekummidest ja haiseb poledes mingil maaral, varvist, mis seal peal on.
Tuletorjuja ytles, et see on ohtlik ja kantserogeenne ja et vooraid inimesi ei tohi sisse lasta. Lopuks tuli kurja latiino asemel palju leebem paks neeger, kellele naeratasin nii palju, kui suutsin. Latiinole yritasin kah naeratada, aga see ytles, et mis sulle siin nalja teeb ja et kustutage see tuli ara. Suht kriitiline hetk oli. Palvetasin sona otseses mottes ning olukord lahenes. See tyyp tahtis lihtsalt oma voimu kasutada, ilmselgelt.
Ma ei ole kindel, kas me yldse Washingtoni laheme, sest meie galerist J*** tahab meid oma kulul viia mingisse hipikommuuni Georgias, kus saab oo veeta puu otsa ehitatud majades.
Ventilaatorid viis ta poodi tagasi, sain raha tagasi. Potte laheb ikka vaja.
S*****

K-le

Hasti laheb, saun on valmis, eile kaisime sees, palju inimesi, tahelepanu keskpunkt eilsel avamispeol.
Ja just nyyd ostis yks mees yhe jouluperfoka pildi ara. Saadud raha eest teeme grillimist.
Kaisime M**ga galeriides, jaime paduvihma katte.


K-le, endisele rühmitusekaaslasele

On jarjekordne ohtu Miami kunstimessil.
Saun koeb ja on tais riides ameeriklasi.
Mu tarretiseskulptuur hallitab porandal ja naeb jarjest huvitavam valja. K***** teaks, mis hallituseliigid, kohalikud, siin esindatud on. Naidatakse mu sydametatoveeringuvideot. Asendan meie galeristi, vastates inimeste, keda on kohutavalt palju, kysimustele. J*** kadus kusagile.
Saun on liiga kylm ja sinna on endal mottetu minna. Tunneks end nagu Eesti Draamateatri naitleja etenduses Saun. Teeskleks, et oleks nagu kuumas saunas.

Ma olen seletanud inimestele, mida tahendab valjend Liviko soe aluspesu. Smirnoff long underwear.
Mu video osteti peaaegu ara. A** C********i perfokafoto osteti 100 dollari eest pariselt ara.
Ma olin eile elus jumala esimest korda perfokas alasti. Saunas.

Nagin tana, kuidas krokodill ujus yle joe.
S*****


8. detsember, K-le, endisele rühmitusekaaslasele


Tunnistan, et see trip on paris palju P*** P***iga reisimeist meelde tuletanud. Isegi M*****t olen hasti meelde tuletanud. Soita oosel autoga Miami Beachile ja kuulata Hukkunud Alpinisti hotelli soundtracki on ikka lahe. Ja seda olen ka moelnud, et tegelikult on inimesed ikka vaga kaua noored. Ja kui sa oled pariselt noor, ma motlen mingi 25 -27 voi kui vanad me Clevelandis ja NYs ja Chicagos olimegi, siis tegelikult ei ole sa suure toenaosusega kunsti mottes veel paljudeks asjadeks valmis. Kuigi ma arvan, et palju sellest, mis me M******ga tegime, oli hea kyll. Aga see selleks, praegu on tegelikult spiraali jargmine aste, sest ma usun progressi.
Eile kaisime kohalikus rahvuspargis Everglades alligaatoreid, kilpkonni ja eksootilisi linde vaatamas, kes keegi ei kartnud inimesi absoluutselt. Kaid laudradadel ja voiksid teoreetiliselt magavat alligaatorit puudutada. Ma ei julgenud. Kyll aga viskasin yhele tykikese hamburgerikotletist koos riba peekoniga, sain teistelt soimata, et myrgitan looma, riskisin valvekaamera vaatevalja jaamisega ja 5000 taala trahviga. Alligaator aga hakkas ninaga ohku vedama ning keeras end aeglaselt ning soi selle lihatyki ara. Peekoni jattis, tosi kyll, jarele. Mu kaaslased, kes minu kallal oiendanud olid, dokumenteerisid seda koike hoolega fotosse ja videosse.
Viimane ohtu Miamis sel korral tahendas eile oosel koos J****i, selle hiinlannast assistendi, yhe soomlannaga, kes kaasas on, Jilli mehe ja T*****iga vaga kalliste ookeaniaarsete hotellide baarides kokteilide joomist. Yks hotell oli taidetud moodsa kunstiga, skulptuur, installatsioonid, maal, video. Tualetis leedu videokunst ning basseini aares suured monitorid, kust naidatakse NY tanavaid. Absurd.
Nyyd peame oma hotellist lahkuma, soidame labi Georgia hipihotelli NY-sse ja sealt 12ndal koju.
Oleks tore sind naha.
S*****


10. detsember, K-le, endisele rühmitusekaaslasele

Olen hetkel hipihotellis Georgias . Jaame siia veel yheks ooks. Nagu kellegi juures maamajas Eestis, aga lisaks kuivpeldikule (mille seintele on maalitud haldjad ning soovitus paasta planeet) on laudteed, eksootiliste puudega paks mets ning kuum vesi tuleb dushshist, mis on puu kylge kinnitatud. Suured majad, puust ja kytteta loomulikult, sest siin on soe. Eraldi klaasist seintega joogasaal. Kuhu kavatsen homme hommikul paikesetousu ajal minna. Koik on ise tehtud, yliokoloogiline, kena. Kasvatavad koike ise. Hipikommuun pigem, kui hotell. Jarv, tiik, elad sisuliselt puu otsas onnis. Pissid oues. Pahad tavalised, mitte looduses lahustuvad kemikaalid on keelatud, ma salaja ikka pesin pead mitte planeeti paastva seebi vaid Pantene Volumizing Shampoo ja palsamiga. Ja lasin oma madratsi ymber krokodillide kaitsealalt ostetud putukamyrki, sest siin on igal pool hiiglaslikud prussakad (hipid ytlevad, et nad on siin varem olnud kui meie) ja imelikud amblikud. Ja logismaod, aga neid on vahe. Everglades roomas meie auto eest yle tee vaiksemat sorti pyyton.
Eile kaisime Miami Beachil ning nagin vaikseid mookkalapoegi, vaiksemat haid ning pelikaniparvi. Koik see eksootika tekitab minus jatkuvalt lapsikut vaimustust.
Need hipid selles kommuunis ei taha, et korraga tuleb yle 5 inimese, sest yhe grupi energia domineerivat liiga palju. J*** oli selle yle ysnagi mures, kuna ta on siin varemgi kainud ega tahtnud hotellipidajatega mingit jama. Arusaadav. Naljakas on see, et pidime hoiatusest hoolimata siia kahe auto ning kokku 11 inimesega tulema. Mina tulin ainsana Jilli autosse. Soomlanna A****, kes peab ylehomme parastlounal New Yorgi lennujaamas olema, tahtis ka tulla, aga motles viimasel hetkel ymber.
Vahetult enne siia joudmist (kuhu viib kitsas kruusatee paksus metsas), helistasin
T****ile, kes juhtis teist autot, kus olid ylejaanud ega teadnud instruktsioone, kuidas siia saada. Kone katkes poole lause pealt ning rohkem neile helistada ei saanud. Tana sai J*** sonumi, et nad soitsid NYCi poole edasi, mis oligi loogiline ning A*** lennukit arvestades ka moistlik. Levi kadus lihtsalt seletamatul pohjusel ara. Natuke mystiline. Voi siis lihtsalt juhus, aga mine sa tea, kas mediteerivad hipid ei saa, mida nad tahavad --- naiteks mitte liiga palju yksteist tundvaid inimesi korraga. Siin on vaga vaikne ja rahulik, tohutu kontrast Miami intensiivsusele. Armas. Hipid kuulavad Velvet Undergroundi, rappi ja Queeni ja yks noormees raakis mulle, et ta soob ainult orgaaniliselt kasvatatud kanade liha, ulukeid. Ja auto alla jaanud loomi!
Enne orgaanilist taimetoiduohtusooki laatsedest, isekasvatatud spagetikorvitsadest ja riisist seisid koik noored inimesed, kes siin kas peatuvad korraks nagu meie voi siis tootavad, seisti katest kinni ringis ja igayks ytles, mille yle ta tanulik on sel paeval. Mina: koige eest, mis juhtus Miamis, siiasattumise eest. Lisasin oma vaiksesse nimekirja ka soojuse.
Siin on tydruk, kes on just tulnud rahuvalvajatoolt Tansaanias, kus ta on nainud palju koledaid asju, abiorganisatsioonide korruptsiooni, morvi ja noiakunsti. Ma soovitasin selle yles kirjutada ning soovitasin E** P******t, kes annab valja raamatuid inimeste kogemustest eri riikides ning on alustanud selle tegemist ka ingliskeelsete raamatutega. Tydruk ytles, et ta on raamatu peale moelnud, kirjutas seal, on koik alles hoidnud, aga kardab konkurentsi. Siis ma talle P****** P****ist raakisingi ning saatsin juba meilis kontaktid. Ta ytles, et on vaga tanulik julgustamise eest.
See maailm on tegelikult nii pisike. Ma peaksin tegelikult homme-ylehomme New Yorgis kohtuma paris paljude inimestega, aga vist ei joua sinna enne laupaeva keskpaeva. Voibolla on ka see hea. Eks jargmine kord jalle. C****i tahaks kyll naha, aga eks jouab akki. Lisaks on NYCis MoMa Queensi filiaalis perfokaajaloo naitus ja legendaarne reedeohtu Eesti Majas. Voibolla kusagile nimetatutest jouan. New Yorgis pidi juba lumi maas olema.

Iroonilisel kombel olete te ainsad inimesed, kellele mul seni kingitust pole.


Sandra

P.S. Mul pole kogu selle tripi ajal olnud aega, et kirjutada blogi, millest mul on vaga kahju. Selle asemel olen inimestele pikki kirju kirjutanud. Loodan, et sul pole midagi selle vastu, kui ka sulle kirjutatud kirjadest vahemalt loike avaldan. Nimed on loomulikult tsenseeritud, nagu ikka.

P.P.S. M***** (ja sina ja meie tripid Berliini ning Clevelandi) tuli mulle meelde, kui soitsime oosel autoga Miami Beachile, sauna olime just maha votnud, Sven Grynbergi laul Sad and Alone Hukkunud Alpinisti Hotelli soundtrackist oli pohjas, T**** oli purjus ja karjus mooda tanavaid jalutavatele latiinodele, et see mees on geenius ja nemad ei tea, millest nad ilma on jaanud. Eesti keeles, muidugi. Siin on selline komme kohalikel neegritel, et keerad rapi pohja ja kihutad mooda tanavaid. Kolarid on autol valjaspool.Gunnar Grapsi Grupp. T: "Ma armastan Gunnarit! Yeah!" Tal oli seljas eest lahti valge särk ning tume pintsak ning ees paikeseprillid. Ta nagi valja nagu yuppie, kes on Miami Beachil nadal aega jarjest joonud. Teiste stilistika tuletas pigem hipisid nende Magical Mystery Touril meelde. Ma ise olin viimastel päevadel, kui mu kingad tükkideks lagunenud olid, Miami tänavatel paljajalu käima. See oli meeldivam, kui olin seni arvanud. Ma mõistsin korraga Tallinna posthipist poetessi, kes seda enamuse osa aastast on teinud, ja vähemalt poole oma elust. Astusin endale küll aegajalt klaasikilde jalga...
Mulle tuli seal autos öises Miami Beachil, teel ookeani äärde, akki selline nostalgia peale. Chicago koos M****ga tuli meelde, piiritusejoomine bussis, M***** laulmas: On the road again.... In the ghetto.... Ma join pudeli pohja jaanud viina ara ja ei suutnud mitte avada endapoolset autoakent ning mitte hyyda foori taga rohelist tuld ootavale neegrile: Yo, motherfucker!



Ma kirjutan selle kah yles, juba blogi jaoks. Millegiparast on kergem kirjutada, moeldes yhele inimesele. Ja oma isale on sellisest asjast monevorra raskem raakida, naiteks.
Niisiis.


Ma pole kunagi yhes perfokas alasti olnud. Ma teatasin J*** T*****le aasta 2000 suvel, et kahte asja ma ei tee. Alasti end ei vota ja tuld ei tee. See oli loomulikult vihje perfokaajaloole, nii kaugemale kui lahemale, kus molemat elementi on tyytuseni kasutatud. No nii.
Sauna efekt oli loomulikult, lisaks sellele, et see juba arhitektuuriliselt uhke valja nagi, et see toimis sellisena. Interaktiivne perfokas, interaktiivne installatsioon. Inimesed on saunas, asi tootab pariselt. Votad sona otseses mottes tyki eesti saunakultuuri ning transpordid selle teisele poole Atlandi ookeani. Kuna see on ehitatud kasutatud akendest, on koik sona koige otsesemas mottes labipaistev. Ja soome tydrukud olid ka selleparast kaasas, et saunas oleks voimalikult palju inimesi.
Riias ma saunas ei kainud, tegin pilte yhel kohal seisva kaameraga. Poleks ka tahtnudki, see oli omamoodi paasetee.
Siin sellist voimalust ei olnud. Pidi veel labi messihoone, mis oli tais inimesi ja kunsti, teisele poole maja parkimisplatsile vooliku alla dushshi votma minema. Koikjal inimesed foto-ja videokaameratega. Palju dokumenteerijaid, rohkem kui kunagi muidu.
Esimesel ohtul join enne viina. Ega keegi ei teadnud, et mul sellise asjaga probleeme voiks olla. Ja ma ei raakinud ka, loomulikult. Hingasin sygavalt sisse, kui riided ara votsin ja tundsin, et yletan mingi suure piiri. Sealpool piiri oli parem.
Teisel ohtul olin taiesti kaine ning andsin Miami Baseli telegrupile intervjuu. Raakisin, et saunas alastiolek on Eestis taiesti loomulik, et see on omamoodi isoleeritud vaimne ruum. Koik kaivad lapsest saadik perekonniti voi sopradegvoi ka voorastega koos saunas, aga see suhtumine ei laiene mujale. Nudistide rand Pirital pandi ikka kinni ja yldsuse arvamus on, et tegemist on karja pervertidega, eks ole.
Kolmandal ohtul pidime parast messi ametlikku loppu sauna maha votma. Kellelegi tuli pahe, et votaks veel enne viimast korda leili ning siis ei panekski riideid selga, vaid hakkaks sauna kohe seestpoolt lahti votma. Vahepeal oli seltskonnaga liitunud ilmselgelt homoseksuaalne valgevene paritolu juut, kes jai saunalammutamise lopuni, filmis koike ning lopuks tabasin ta maas istumas, A******t, kes relakaga alasti torusid katki saagis, vaatamas ja ONANEERIMAS. Ytlesin valju haalega ja eesti keeles, et see pervert onaneerib. Viimane sai kohe mu reaktsioonist aru ja lopetas. Keegi teine seda ei marganud. Vihastasin ja lisasin kindluse mottes inglise keeles, et see pole sulle mingi kuradi pederand. Ta oli saunas teistele mingit naturistide biitshi soovitanud, kus, tuleb valja, kaivad peamiselt vanad homod. Tyyp solvus mu peale ilmselgelt ning pani kahku riided selga. Ta oli keskealine, kiilakas, kais ilmselgelt jousaalis ja rannas ning stilistika oli tal naeruvaarselt noorteparane. Ylejaanud tund aega voi nii hoidis ta A******le valgust nii selle lahedale kui voimalik. Viimase girlfriend oli pahane, aga A****** ei pannud midagi tahele enne kui ma talle nahtust raakisin.
Ultimate fantasy. Men at work. Ma ei kujuta ette, kuhu need fotod ja videod jouavad. Naturistide ajakirja, mis tutvustab koiki tegevusi, mida voib ilma riieteta labi viia. Homoorgiate taustale seinale kusagil seksiklubis. Kui paev hiljem looduskaitseala parklas keegi vuntsidega vanamees pildistas meie Virginia rendiauto numbrit, oeldes, et kogub selliseid fotosid, oli mu esimene mote, et jarjekordne fetishist...
Ja mis puudutab hotelliruumi, siis taheti minult selle reostamise eest lisatasu kysida. Panin nimelt silikoonvormi koos sinna jaanud tarretisetykkide ning vohava hallitusega vanni likku. A***, mu toanaaber, kais teiste tubades dushshi all. Mina piirdusin kahel paeval ookeni ja hotelli basseiniga. Lopuks haises kogu meie tuba tugevalt imalmagusa madanemise jarele, vann oli ummistunud, tais pruunikat loga ja kuna mul oli suur hirm, et umbhispaaniakeelne koristajatadi viskab mu mustadesse prygikottidesse pakitud plastikust kapslitykid ara, hoidsin ma ukselingi kyljes permanentselt punast silti, mis ytles: No Molesta! Ara sega. Kuna toas puudus prygikast, oli porand kaetud kilekottide ja paberitykkidega. Kui siin riigis midagi ostad, antakse ju vaga palju pakendirampsu kaasa.



OK, lopetan.

S*****



12. detsember, mitmele inimesele korraga


Tere,
eile joudsime oosel kell 2 siia linna tagasi. Soitsime labi imelikust kohast Pohja- ja Louna- Carolina piiril, Southern Border. Kitshipoed, mis imiteerivad Mehhikot.
Lisaks olid Pohja-Carolinas imelikud stripibaari ning pornopoe ristandid, lisaks baar ja restoran. Sealkandis myydi ka bensiinijaamades ainult pornoajakirju ja - videosid. Ja mitte mingit muud ajakirjandust peale kohalike lehtede. Veider, ma ei tea, mis vaba tsoon sealkandis on. Liikusime labi mandri jarjest kylmemasse kliimasse. Bensiinijaamapeatused olid ysnagi piinarikkad. Hipihostelis laks puu otsas olevas majas hommiku poole ood vaga kylmaks ning katus hakkas labi sadama.
Siin on ka ysna kylm ja tuuline. Kaisin hommikul C*****il Queensis kylas, kus tal on uus korter. Vaga valge, puhas ja vaikekodanlik rajoon. Tal oli eile synnipaev ning teisipaeval jouab ta uud eesti naine siia, hakkab ylikoolis filmiprodutsendiks oppima. Sai sisse, tundengiviisa, suure stipendiumi ning C*****on vaga onnelik. Seal koolis tootab professorina naiteks Spike Lee, kylalisoppejoud on naiteks Glenn Close ja Jon Voight ning uusi tudengeid hoiatatakse, et produtsendiks oppimine on koige karmim, pead olema valmis, et peale kooliylesannete, mis on otsapidi paris filmitegemises see, mitte millekski vaba aega ei jaa, nadalavahetusi ning puhkepaevi pole rohkem kui aasta peale kaks nadalat kokku ja arvestama peab kogu selle aja neljatunnise oounega.
Kaisime A***** ning M***ga K**** L****** juhitavas residentuuris ja galeriis P**** *, mis toimib alati olemasoleva NY korterina koigile, kes on korra siia yheks kuni kuueks kuukd residentuuri valitud. Konkurents on loomulikult suur. Eestist tulevad siia lahiajal M**** M****' ja seltskond, kes tegi Sygisballi. See pole koht ainult kunstnike jaoks, naiteks praegu on kohal mehhiko naitleja, prantsuse rindefotograaf ning islandi band R****.
Praegu olen J****i korteris ja laheme varsti Brooklyni galeriisse English Kills perfokaohtule, kus esineb ka J***. Ta kavatseb end loomaverega yle valada, katta ameerika lipuga ning votta oma tupest valja kirsse.
Muud eriti midagi.
Leidsin hommikul Brooklynis jalutades veekindlad soojad pika saarega saapad, mis maksid 40 dollarit. Kahjuks on raha otsas.

S*****

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

vaga huvitav, aitah

Anonüümne ütles ...

Jah, ilmselt nii see on

Anonüümne ütles ...

oppinud