kolmapäev, aprill 25, 2007

Pressiteade/kutse avamisele : alternatiivgalerii Art Container Nongrata

Aurora:

Oled oodatud NONGRATA KUNSTIKONTEINERI Academia Non Grata Tallinna filiaali ja uue sõltumatu alternatiivgalerii avamisele neljapäeval, 26.aprillil kell 19.00 Kultuuritehases Polymer (Ülase 16/Madara 22, Tallinn) III korrusel.



Mastaapne alternatiivnäitus „Uus laine. 21. sajandi kunst“, bänd Tatjana Kristall koos kõige sinna juurde kuuluvaga.



Alternative Point of Wiev.



NONGRATA KUNSTIKONTEINER – see on 100m2 ateljeepinda Academia Non Grata Tallinna filiaali ja 150 m2 galeriipinda uue sõltumatu alternatiivgalerii käsutuses.
Academia Non Grata filiaalis saavad stuudioruumi loometegevuseks kasutada kõik loovisikud, kel mistahes põhjustel pole võimalust ateljeed pidada aga öelda oleks palju.

Kunstikonteiner NG hakkab ilmutama alternatiivseid vaatepunkte ühiskonnas ja artworldis domineerivatele trendidele ja annab loojate käsutusse eksperimentaalse aegruumi konteineri nii materiaalsel kui ideelisel tasandil.





Avanäitus „Uus laine.“ 21. sajandi kunst



Mis sunnib inimest kaasajal kunstnikuks hakkama? See on küllaltki riskantne valik, mis kindlasti ei ole sotsiaalse surve tulemus, nagu on otsus asuda õppima näiteks ärijuhtimist. Maailm on 21. sajandi alguses orienteeritud endiselt materiaalsetele väärtustele, aga seda peenemal moel, kui varasematel epohhidel. Heaoluühiskond, mis on vaikselt kohale saabunud ka Eestisse, on tekitanud küllalt arvuka ühiskonnakihi, kes keeldub olemast ori ning soovib elu nautida. Selle kihi maailmas on oma kindel koht mittevajalikel asjadel, nagu kulukad hobid, reisimine, teadlikult kujundatud imago ja elustiil, disain ja oma koht siin on ka kaunitel kunstidel. Küllap paljusid noori paelub too glamuurne maailm ja nad loodavad kunstiga tegeledes selles süsteemis vajalikuks osutuda ning isegi marjamaale pääseda. Küsimus ei ole tegelikult papis, küsimus on meeldivas surinas, mida tekitab teadmine, et sa oled orjastaatusest pääsenud ja niimoodi ühiskonnale paraja nätaka vastu andnud.
Kuid kunsti abil on võimalik ühiskondlikku sotsiaalpornot tegelikult veelgi sügavamalt õõnestada. Esteetika ja glamuuri pealiskihi all sisaldab kunst võimalust maailma tunnetada ja muuta. Traditsiooniliselt on seda rolli täitma pidanud religioon, kuid juba ammu on inimeseloom selle suurepärase mehhanismi oma võimuahnuse vankri ette rakendanud. Iga vähegi mõtlev 21. sajandi inimene näeb seda läbi. Kunstiski on omad võimumängud, seda küll, kuid ühiskond ei ole suutnud kunsti nii totaalselt oma teenistusse rakendada, kui muid elusfääre. Kunstnikul on võimalik süsteemist mööda hiilides, üksi, sõltumatuna, süsteemi olemus lahti muukida ja paljastada.
Näitusel „uus laine“ osalevad kunstnikud on ilmselt valinudki kunstniku raske ameti sellest viimatimainitud võimalusest kinni hakates. Jah, ka nemad on pidanud koolisüsteemides ruineeruma, fondidele pugema ja tehastes töötama, aga nad ei ole maha matnud unistust, et inimene võiks kogu sellest jamast ka vaba olla.

Näitusel osalevad Marianne Männi, Toomas Kuusing, Mila Balti, Tuuliki Avango, Ville-Karel Viirelaid, Remo Randver, Andrus Joonas, Pomshiva, FLÜ, Tanel Saar, Billeneeve, Rubens, Siram, Sandra Jõgeva, Taje Tross, Meeland Sepp, Erik Alalooga, Rauno Thomas Moss, Jane Remm, Kaie Luik, Kaarel Vulla jt.

Kuraatorid Anonymous Boh ja Sandra Jõgeva

5015672

pressitekst Siram

5114038

Kommentaare ei ole: